miercuri, iunie 4

poruncind dragostei sau porunca dragostei?

iubesc... si alerg aiurea pe taste cautand ceva relaxant in asteptarea...lui. si am gasit blogul unei bune prietene... asa o simt chiar daca ne leaga putine momente in timp si spatiu... si acolo scria ea despre dragoste si dumnezeu.

dragostea nu este un sentiment... argumentul? dumnezeu a poruncit: iubiti-va fratii! si deci unui sentiment nu-i poti porunci. sa fie oare asa?

dragostea este Ideal, o numim noi asa pentru ca nu exista alte cuvinte pentru a defini ceva atat de inaltator si totusi un pic mai putin decat un Ideal... si da! dragostea este Dumnezeu, Dumnezeu este dragoste, este Ideal, este Tot... si niciodata nimeni nu va putea fi ca El, asa, total... si deci dragostea nu exista, nu la modul acela. El poate porunci dragostei, pentru ca El este perfect, atotputernic... dar noi? micimi infinite... o putem face tinzand spre Ideal, ca doar asta inseamna Viata, o tindere continua. dar nu vom putea trata/percepe dragostea atat de total. sa fie slabiciune? sa fie pacat? sa fie ce...? sau pur si simplu unicitatea lui Dumnezeu... El poate! noi incercam...

si daca dragostea nu este sentiment, atunci ce este "dragostea" asta la care noi nu avem cuvant, si nici actiune, in fata careia ramanem goi?

si daca dragostei poti sa-i poruncesti, atunci e o actiune ca aceea cand imi poruncesc mie sa-mi aprind o tigara...? o chestie de vointa... cum spunea un comentariu la textul prietenei mele...?

si ce ne facem cand Dragostea (Aceea) se intalneste cu sentimentele umane...?o fi pacat? pacat de noi?

2 comentarii:

alaxandra spunea...

Dragostea este o actiune, o alegere, care se poate baza la un moment dat pe sentimente, pe ratiune, vointa, dar care in anumite cazuri trece peste acestea.

Matei 5:44 Dar Eu vă spun: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blastămă, faceţi bine celor ce vă urăsc, şi rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc şi vă prigonesc.

Nu poti sustine, draga mea prietena, ca Dumnezeu da porunci imposibil de urmat. Nu? Evreii aveau 613 porunci de urmat in Legea Veche pentru a fi mantuiti. Hristos le-a urmat pe toate. Deci se poate...putem alege sa iubim, putem porunci iubirii. Desigur, trebuie ca iubirea sa fie iubire, nu o pasiune infierbantata si oarba, golita de sensul ei divin. Dragostea coboara pe pamant de la Dumnezeu, si El, care ne face purtatorii ei, ne va da si puterea de a o stapani, folosi, de a straluci iubind. >:D<

Cec_ilia spunea...

Matei a sesizat ca e vorba de o mare pasiune. Dragostea este altceva. Dar cand ai multa dragoste de daruit si nu ai cui ... sau nu prea te intelege, ci doar comenteza in loc sa participe, atunci totul este o mare pasiune de o parte si o participatie admirativa pe de alta.